Yeniden Yatırım Oranı Nedir?
top of page

Yeniden Yatırım Oranı Nedir?

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2023

Yeniden yatırım oranı, paranın bir sabit getirili yatırımdan çekilip başka bir yatırıma konulduğunda kazanılabilecek faiz miktarını ifade eder. Örneğin, yeniden yatırım oranı, bir yatırımcının faiz oranı düşüşü nedeniyle çağrıldığı için vadesi dolmuş bir tahvilini tutarken yeni bir tahvil satın aldığında kazanabileceği faiz miktarını temsil eder.

Yeniden yatırım oranları, riskten kaçınan yatırımcılar için özellikle önemlidir. Bu tür yatırımcılar genellikle emekliler veya emekli olmaya yakın kişilerdir ve Hazine bonoları (T-bills), Hazine tahvilleri (T-bonds), belediye tahvilleri, Vadeli Mevduat Sertifikaları (CD'ler), belirtilmiş bir temettü oranına sahip tercih edilen hisse senetleri gibi sabit getirili yatırımlara yatırım yaparlar. Bu yatırımcılar, yatırımları tarafından sağlanan düzenli gelire güvenirler. Sabit getirili menkul kıymetlere yeniden yatırım yapmak yaygın bir emeklilik portföyü stratejisi olsa da, faiz oranı riski gibi riskleri de içerir.


ANA NOKTALAR

  • Yeniden yatırım oranı, önceki bir yatırımdan elde edilen nakit akışlarını yeniden yatırım yaptıktan sonra yatırımcının beklediği getiridir.

  • Yeniden yatırım oranı yüzde olarak ifade edilir ve sabit getirili bir yatırımda kazanılabilecek faiz miktarını temsil eder.

  • Yeniden yatırım oranları, faiz oranlarındaki değişikliklerden kaynaklanan yatırım kayıplarının olasılığı olan faiz oranı riski tarafından olumsuz etkilenebilir.

  • Yeniden yatırım oranları, yatırımcının nakit akışlarını mevcut getiri oranlarına benzer bir oranda yeniden yatırma olasılığını etkileyen yeniden yatırım riskinden de etkilenebilir.

Yeniden Yatırım Oranı'nın Anlaşılması Yeniden yatırım oranı, bir yatırımcının bir yatırımdan elde ettiği nakit akışlarını yeniden yatırım yaptıktan sonra beklediği getiriyi temsil eder. Getiri yüzde olarak ifade edilir ve yatırımcının parasını yeniden yatırım yaparak beklediği karı gösterir.

Örneğin, %2 faiz oranına sahip 5 yıllık bir CD satın alan bir yatırımcıyı düşünün. Vade sonunda yatırımcı parasını başka bir CD'ye, o dönemde geçerli olan faiz oranıyla yeniden yatırabilir, nakit parayı yeniden yatırmadan alabilir veya başka bir yatırıma yeniden yatırabilir. Eğer %3,5 getiri sunan bir tahvilde yeniden yatırım yapmaya karar verirse, yeniden yatırım oranı %3,5 olur.

Yeniden Yatırım ve Faiz Oranı Riski Beklenen yeniden yatırım oranları, bir tahvil veya Vadeli Mevduat Sertifikası (CD) satın alırken yatırımcının hangi vadeyi seçeceği konusunda bir rol oynar. Faiz oranlarının yükselmesini bekleyen bir yatırımcı, tahvilin veya CD'nin vadesi dolunca elde edeceği yeniden yatırım oranının daha uzun vadeli yatırımlar için kilitleyebileceği faiz oranından daha yüksek olacağı varsayımıyla daha kısa vadeli bir yatırım seçebilir.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page